certifierad ehandel
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Payson Payment with Swish
Snabb kundtjänst / Snabb leverans / Lägre priser istället för fri frakt

Grundläggande information om färskfoder.

|16/12, 2020

En stor fördel med färskfoder är att den är naturlig för hunden. Den är även en produkt som oftast har ett helt/stort animaliskt innehåll. Som människan oftast föredrar färska produkter framför torrvaror så gäller även detta för de flesta hundar. Det färska fodret smakar helt enkelt bättre och har också i regel ett mer sammansatt näringsinnehåll än vad du finner i torrfoder.

Färskfoder för hund är i regel mat som tillverkaren fryser in direkt efter tillagningen. Det bevarar smakerna och näringsämnena på bästa tänkbara sätt. 

Många som ger sina hundar färskfoder vittnar om att det har en positiv effekt. Tax pälsen kan få en ny lyster samtidigt som det naturligtvis är trevligt för hundarna att äta godare mat.

När man kollar på forskningens rön är en av de saker de kommit fram till är att hundar som äter färskfoder har en mer komplex tarmflora, vilket är positivt. När du ger hunden samma torrfoder varje dag blir bakterierna i hundens tarmar bra på att bryta ner just den maten. Hunden riskerar dock då att bli dålig när du byter foder eller ger annat gott (forskningsstudie från Journal of Animal Science, 2018)

Mycket tyder på att hundar som äter rå mat (alltså färskfoder) drabbas av mindre sjukdomar. Ett känt problem med torrfoder är att alla ingredienser värms upp under högt tryck och hög temperatur. Proteiner och kolhydrater som tillagas tillsammans på det sättet kan bli toxiska. Tillagas proteiner och kolhydrater var och för sig för att sedan blandas uppstår inte det problemet. När du lagar färskfoder finns det mycket större möjligheter att anpassa tillagningen. Färskfoder innehåller dock många olika bakterier som är just i komplexiteten en viktig hälsofaktor. Det eftersom olika bakterier helt enkelt är bra på att bryta ner olika födoämnen, som i människans kropp.

  • Färskfoder förlorar inte sina antioxidanter
  • Färskfoder har en komplex sammansättning av goda bakterier

Avslutningsvis vill vi uppmuntra alla som inte testat färskfoder för hundar att ge det en chans, det kan vara ett enkelt sätt att förbättra din hunds hälsa. De extra kostnaderna kan vägas mot eventuellt insparade veterinärkostnader när du har en friskare hund. Dessutom är matglädjen större med färsk mat.