Hund

Hundens livslängd kan förkortas betydligt vid viktproblematik.

Övervikt kan även få andra otrevliga följder som diabetes, ledproblem, hjärt- och lungproblem, ämnesomsättningsrubbningar, hud- och pälsproblematik


Bandet mellan ägare och hund är något mycket speciellt som ger glädjeförnöjelse åt båda. Här är 15 sätt att stärka detta band och hjälpa din hund att leva ett friskare och lyckligare liv.

 1. Gosa med din hund. Det finns inget som går upp mot att krypa upp i soffan med en snäll hund. Ta dig extra tid att hålla om och klia din hund. Låt din hund veta hur mycket du älskar den.

 2. Håll öronen rena för att förebygga öron problem från kvalster och infektioner. 

 3. Ge hunden nya tuggleksaker. Att tugga minskar stress och bidrar till att minska skällande. 

 4. Åk till vattnet. Nästan alla hundraser kan lära sig att älska vatten, och en delhundar är naturliga simmare.

 5. Lek ”hitta godbiten”. Få din hund att sitta och stanna kvar, visa en godbit och göm den sedan bakom en dörr eller fåtölj eller under en handduk. Säg ”hitta godbiten” och beröm hunden när den hittar den.

 6. Strunta i resterna. Att äta för mycket människomat kan orsaka flera problem hos hundar, t.ex. fetma, tarmproblem, kvävningsrisk och hyperaktivitet.

 7. Ta bilder av hunden. Många hundar gillar att göra sig till för kameran. Och som en bonus: Du har massor av fina bilder som du kan visa för andra.

 8. Småprata med hunden. Hundar verkar tro att de är människor, så varför inte behandla dem så? Sätt dig ner med din hund och berätta något förtroligt. Hunden kommer att lägga huvudet på sned och lyssna uppmärksamt.

 9. Var försiktig med värme. Under heta sommardagar bör du bara motionera hunden när det är som svalast, dvs. morgon och kväll. Om hunden vistas utomhus under dagen måste du se till att den har tillgång till skugga och kanske en liten pool att plaska i.

 10. Borsta tänderna. Genom att sköta om din hunds tänder kan du förebygga sjukdomar i tandköttet, tandlossning och dålig andedräkt. Och den verkliga fördelen? Daglig tandvård kan förlänga hundens liv.

 11. Bad. Din hund behöver bada då och då, även om ni kanske har olika åsikter om det. Gör badet så trevligt och behagligt som möjligt för hunden. Kom ihåg att använda ett hundschampo som är utformat för att uppfylla hundar särskilda hudbehov.

 12. Hoppa översötsakerna. Du känner säkert till den gamla varningen om att choklad är giftigt för hundar? Det är sant. Se till att din hund inte får tag i choklad, sötsaker eller tuggummi.

 13. Lär din hund nya trick. Ge din hund en lektion i att rulla runt eller spela död. Hunden kommer att stolt visa upp sina trick för alla som vill titta på.

 14. Ta med filten. Om du tar med din hund med på en resa eller lämnar den hos en vän eller på en kennel ska du se till att den får med sig sin favorit filt. Den välbekanta lukten och känslan av filten kommer att trösta hunden när den kryper ihop och drömmer sig hem.

 15. Dansa. Spela en svängig låt på stereon och dansa med din hund.