Katt

Viktmallen över katter fann jag här

Några av de ökade risker man ser i samband med övervikt på katter är:
• Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
•Övervikt kan leda till sjukdomen diabetes.
• Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
• Vid kraftig övervikt får katter problem att hålla sig rena eftersom de inte kommer åt att putsa sig naturligt vilket leder till tovor, mjäll och hudproblem. 

En katts trivsel och välmående beror i hög grad på hur du behandlar den och vilka villkor som ges. Som kattägare räcker det inte med att bara i största allmänhet ställa fram mat och erbjuda boende. Om du vill ha en god relation med din katt bör du på olika sätt ge tillbaka till den. 

1. Säg alltid ja till kelande

Din katt ger dig: Mycket kärlek. Den mjauar hej till dig när du kommer hem, ligger och spinner i knät,buffar med sitt huvud på dig och stryker sig mot dig. Den trampar mjukt på dig med tassarna innan den lägger sig på plats för att få ta del av din närhet och värme – för att den älskar dig!

Så ger du tillbaka till katten: Avvisa inte din katt när den vill kela och leka. Kelandet är för katten ett ömhetsbevis som betyder gemenskap och trygghet. Uppmuntra dagligen till lek, utforskning, klättring och hopp – då behåller din katt livsglädjen.


2. Lek och skratta – när katten vill

Din katt ger dig: Bättre humör och mer aktivitet hemma. Enligt en studie gjord av djurförsäkringsbolaget Agria Pet Insurance får katten 7 av 10 kattägare på gott humör. Inte minst för att den gillar att leka och är nyfiken och kan hamna i lika dråpliga som roliga och charmiga situationer. 

Så ger du tillbaka till katten: Lek regelbundet med din katt. Då får katten en positiv känsla,välbehövlig motion och er relation stärks. Lekstunderna behöver inte vara långa. Störst nytta och glädje ger relativt täta men korta stunder med intensiv aktivitet. Och låt katten välja när leken ska ske, inte när du råkar ha en stund över. Rusar den exempelvis omkring som en galning strax innan sängdags gör du bäst i att ha en lekstund just då.

3. Prata med katten

Din katt ger dig: Ökad livskvalitet.Den är en trogen och lojal vän som gör att du aldrig är ensam.Katten gör att du stannar till och kanske till och med lär dig njuta i nuet.

Så ger du tillbaka till katten: Prata,kommunicera och upplev med din katt. Den gillar det. Katten använder sina läten i åtskilliga situationer (hälsar exempelvis på dig när du kommer hem) och uppskattar när deras ljudsignaler når fram och besvaras. 


4. Låt katten få sin egen ro

Din katt ger dig: Lugn och stöd när du är stressad. Det kan räcka med att vara i samma rum eller att ge din katt en blick för att du ska känna dig mer i balans. Katten,som länge kan sitta still i ett fönster och bara titta, kan också påminna dig om att ”bara vara”.

Så ger du tillbaka till katten: Stör aldrig din katt när den kommit till ro och sover eller vilar. Då vill den vara i fred. Katter måste få vara katter och i viss utsträckning själva få bestämma hur ofta och på vilket sätt de vill umgås med sina ägare.


5. Sov med katten

Din katt ger dig: Minskad risk för depression. Kattägare mår bättre såväl fysiskt som psykiskt ände som inte är kattägare, visar en studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology. I kattens lugnande närvaro och det sociala bandet finns mycket terapeutiskt välbefinnande och stärkande.

Så ger du tillbaka till katten: Umgås med och var nära din katt. Ni mår båda bra av värmen från en annan levande kropp. Låt katten sova med dig om den vill,den älskar din säng eftersom den har ännu mer av din kroppslukt.Det ger katten en stark känsla av trygghet och god sömn eftersom den vet att den är i säkerhet.


6. Mys med katten

Din katt ger dig: Sänkt blodtryck. När du klappar och myser med din katt gör det gott för blodtrycket. 

Så ger du tillbaka till katten: Låt din katt komma upp och lägga sig i ditt knä om den vill, eller lägga sig på din mage eller på benen om du ligger i soffa. Din katt älskar att vara nära dig och blir ännu gladare och tryggare vid direkt kroppskontakt. 


7. Håll koll på kattens mående

Din katt ger dig: Minskad risk för inflammationer och hjärt-kärlsjukdomar. Den ökade nivån av oxytocin hos kattägare stärker inte bara immunförsvaret – det har också bevisad verkan mot hjärt-kärlsjukdomar.

Så ger du tillbaka till katten: Ge din katt näringsriktig, vitaminrik och varierad mat. Köp inte alltför billig kattmat då den både kan vara fet och gjord på dåliga råvaror. Allra bäst för din katt är den specialmat som köps i djuraffärer eller hos veterinärkliniker. Gör regelbundna veterinärbesök för att kolla din katts hälsostatus.